top of page

Η δεύτερή μας συνάντηση στη Βιβλιοθήκη ήταν ακόμη πιο ενδιαφέρουσα! Ήταν βέβαια που κι εμείς γνωρίζαμε πιο πολλά  και ήρθαμε γεμάτοι όρεξη να μάθουμε ακόμη περισσότερα. Ε,ναι ή Φυσική μας είχε αγγίξει με το μαγικό της ραβδάκι. 
Εκτός από τους γνωστούς πια, μικρούς και μεγάλους, στη συνάντηση βρέθηκε και ο καινούριος κολλητός του βιβλιοφάγου δράκου, ένα πανέξυπνο κουνάβι που γνώρισε στο ταξίδι του στο CERN. Ταιριάζουν τέλεια σε όλα εκτός από τα γούστα τους στο φαγητό. Το κουνάβι δε θέλει καν να δοκιμάσει να φάει έστω και μια μπουκίτσα από την άκρη ενός βιβλίου, ενώ το δρακάκι ανατριχιάζει και μόνο στη σκέψη πως θα μπορούσε να φάει καλώδια ενός επιταχυντή. Αφήστε που δεν αξίζει τον κόπο να μπει κανείς σε κίνδυνο έστω και αν πρόκειται, κατά τα λεγόμενα του κουναβιού, για μια εξαιρετική λιχουδιά!

Το συμπαθέστατο κουνάβι μας ξενάγησε στο σπίτι του...

Και μετά από το πολύ ενδιαφέρον ταξίδι μας στη Γενεύη, επιστρέψαμε στο Ηράκλειο γιατί είχαμε πολλή δουλειά! Πρώτα απ' όλα έπρεπε να ολοκληρώσουμε το μοντέλο του ατόμου του υδρογόνου με λαμπάκια led και arduino, και να προγραμματίσουμε την κίνηση του ηλεκτρονίου γύρω από τον πυρήνα με το λογισμικό Scratch4Arduino. 

ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_11
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_10
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_09
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_08
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_05
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_07
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_06
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_03
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_04
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_02

Έπειτα μιλήσαμε  για τα πρώτα βήματα της γέννησης του Σύμπαντος και την εξελικτική του πορεία. Μας φάνηκε απίστευτο πώς έγιναν όλα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου, όσο χρειάζεται να ανοιγοκλείσεις τα μάτια! Η σκοτεινή εποχή μας εντυπωσίασε επίσης!
Κατασκευάσαμε ένα μοντέλο της Μεγάλης Έκρηξης και του διαστελλόμενου σύμπαντος μελετώντας τις περιόδους δημιουργίας της ύλης από το πρώτο εκατομμυριοστό του δευτερολέπτου έως σήμερα. Χρησιμοποιήσαμε πολύχρωμο χαρτί για να αναπαραστήσουμε τα κουάρκ, τα πρωτόνια, τα νετρόνια και τα ηλεκτρόνια, άσπρο χαρτί για να αναπαραστήσουμε τα φωτόνια και νερομπογιές για να ζωγραφίσουμε τα άτομα, τα αστέρια και τους γαλαξίες. Η τέχνη στην υπηρεσία της Φυσικής δηλαδή! 

ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_12
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_13
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_18
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_17
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_14
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_20
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_19
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_16
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_15

Και για το τέλος κάναμε κάτι που το λατρέψαμε! Είδαμε πως ένα στερεό μπορεί να μετατραπεί σε ρευστό χρησιμοποιώντας τις ιδιότητες του μη νευτώνιου υγρού που φτιάξαμε με corn flour και νερό.

ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_21
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_22
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_25
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_26
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_28
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_27
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_24
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_23

Στο τέλος συμπληρώσαμε ένα ερωτηματολόγιο και βαθμολογήσαμε το εργαστήριο. Τα δεκάρια έπεφταν βροχή και  δε μας έφταναν οι τόνοι! Η κυρία Φωτεινή, εκ μέρους της  αγαπημένης μας ομάδα του "Playing with Protons" μας μοίρασε τις βεβαιώσεις μας και μας χάρισε δυο υπέροχα βιβλία. Και ξέρετε από όλα τα βιβλία που υπάρχουν στη Βιβλιοθήκη μας, εκείνα που αγαπάμε λιγουλάκι παραπάνω είναι όσα είναι αφιερωμένα σ' εμάς! 
Ευχαριστούμε που μας βοηθήσατε να αγγίξουμε τα αστέρια και μας μάθατε πόσο σπουδαία πράγματα μπορεί να καταφέρει μια δεμένη ομάδα. Κι αυτή ομάδα δεν ήταν όποια κι όποια. Ήταν "διασχολική και διεπιστημονική"! 

ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_29
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_34
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_30
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_32
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_33
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_31
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_35
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_37
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_36
ΒΙΒΛΙΟΔΡΟΜΙΟ2_38

Δεν ξέρουμε για εσάς... πάντως το δρακάκι έχει ήδη ετοιμάσει το βαλιτσάκι του κι έχει στείλει το βιογραφικό του στο CERN! Aφήστε που έχει πέσει και με τα μούτρα στο διάβασμα. Από κει που στη γη τον ψάχναμε και στον ουρανό τον βρήκαμε, τώρα δεν μπορούμε να τον ξεκολλήσουμε από το ράφι!

Για την υλοποίηση των δράσεων συνεργάστηκαν οι δάσκαλοι:
Playing with Protons: (Φωτεινή Σιλιγάρδου-πληροφορικός, Μαρία Λουμπάκη-δασκάλα, Ελένη Τζαγκαράκη-εικαστικός, Βούλα Σμαραγδάκη-δασκάλα)
Βιβλιοδρόμιο: Ελευθερία Καλούδη- δασκάλα, Αναστασία Κουρτικάκη- δασκάλα, Ειρήνη Τσάιμα-γυμνάστρια και guest star Γιώργος Αναγνωστόπουλος - δάσκαλος. 
Στην τροφοδοσία του λόχου καθώς και στη στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής: Χρύσα Περβολαράκη, δασκάλα και διευθύντρια του 43ου Δημοτικού Σχολείου.

bottom of page